poojasamaan_website_logo_nw

Geboorte

Moeran

Moeran benodigheden:

Pakket 1, 2 en 3


Janam Patrika


Aan de hand van een Hindoe-horoscoop voor pasgeborenen, stelt een priester de horoscoop op en leest deze om de toekomst van een baby te voorspellen. Dit wordt gedaan tijdens de naamceremonie, die meestal tien dagen na de geboorte plaatsvindt. De priester helpt soms een naam voor de baby te kiezen op basis van de horoscoop. 
Een Hindoe-horoscoop is geschreven in het Sanskriet en laat zien waar de sterren en planeten precies stonden op het moment dat de baby werd geboren. .

NAMEN GEVEN
Veel hindoe-kinderen worden vernoemd naar goden en godinnen of hebben namen met een andere speciale beterkenis, Die  te maken heeft met hun geloof.

Jongens 
Rajendra - Heer Indra 
Janardhan - een andere naam voor Krishna 
Anand-vreugde,  geluk 
Mahesh - Heer, God 

Meisjes 
Devi - godin 
Puja - gebed, aanbidding 
Vandana - gelovige 
Lakshmi - Vishnu's vrouw 

Chatti
Chatti wordt de zesde dag na de geboorte genoemd.
Het geloof van Chatti is dat God Durga (schenkster van het leven) op deze dag komt om de lijn van het lot op het voorhoofd van het kind te schrijven.

Het huis wordt goed schoongemaakt. Moeder en kind krijgen nieuwe kleding. Er worden zeven verschillende gerechten klaargemaakt. En 's avonds worden zeven diya's aangemaakt.
De ouders van de moeder zorgen voor mithai (zoete lekkernijnen). Een zus van de vader van het kind zorgt voor kajal (roet/steenkool). Dit wordt gedaan op de plek tussen de wenkbrauwen. Deze plek is de zesde chakra en staat bekend als het derde oog of de plaats van verborgen wijsheid. Daarom wordt deze als zeer gunstig ervaren.

Soms krijgt de baby ook een tabija (talisman) om, die het kind voor de rest van het leven draagt voor bescherming.

Moeran