poojasamaan_website_logo_nw

Diwali Festival

Diwali, the Festival of Lights & Insights 

Tijdens Diwali vieren vooral hindoes over de hele wereld de overwinning van het licht over de duisternis. Diwali valt in feite op de donkerste dag van het jaar. De verlichtingen, vreugde en festiviteiten aanduiden de overwinning van goddelijke krachten over de machten der duisternis.
Tijdens deze periode probeert men zichzelf en de leefomgeving te zuiveren. Woningen worden grondig schoongemaakt en voor de inwendige reiniging wordt alleen vegetarisch voedsel genuttigd. Door te vasten, zuivert men het lichaam en de geest met als doel zichzelf te verlichten.
 
De plicht van het vuur is overal hetzelfde. Het geeft licht en warmte. De vlam wijst altijd naar boven. Zelfs als wij een diya ondersteboven houden, zal de vlam naar boven branden. De boodschap is dat onze geest gericht dient te zijn op ons ware zelf, waar we ook zijn. De diya’s herinneren ons aan onze plicht om onze goddelijke natuur te realiseren. De lichten van Diwali worden getoond bij de toegangsdeuren, bij de muren van huizen en in de straten. Dit betekent dat het innerlijke spirituele licht van een individu naar buiten gereflecteerd moet worden. Het dient de maatschappij ten goede te komen. Hierdoor kan worden voorkomen dat voorbijgangers struikelen op weg naar hun bestemming. Het voeden van lege magen, het verlichten van uitgeblazen diya’s en het brengen van licht naar degenen wiens levens in duisternis verkeren, behoren tot de werkelijke essentie van Diwali. Dit is het ware gebed.
 
Door één dag voor Diwali de Yam deep aan te steken, verbrandt men symbolisch de slechte eigenschappen van het huis. Deze diya heeft vier lontjes die de vier belangrijkste doelstellingen van het menselijk leven symboliseren, te weten dharm (plicht), arth (rijkdom), kaam (verlangen) en moksh (verlossing). In de praktijk is de mens geneigd om alleen kaam en arth na te streven waardoor men wel welvaart krijgt, maar niet het eeuwige geluk beproeft. Om die eeuwige gelukzaligheid, oftewel moksh, te beproeven, dient men dharm na te leven. Dharm kan alleen worden nageleefd wanneer de duisternis van onwetendheid wordt verdreven door het licht van ware kennis.

Op de dag van Diwali wordt eerst Heer Ganesh vereerd, gevolgd door de pooja van Lakshmi Mata. Bij voorkeur wordt er kheer, ook bekend als meetha bhaat, geofferd aan Lakshmi Mata.
Nadat de diya’s zijn ontbrand, wordt er afgesloten met de aarti van Lakshmi Mata.

Wij wensen iedereen een gelukkig Diwali-feest! Subh Diwali!
 

 
Ganesh-Laksmi-Saraswati Yantra set
Ganesh-Laksmi-Saraswati Yantra set
InStock
€ 209.00 nu € 155.00