poojasamaan_website_logo_nw

AYURVEDA

Traditionele hindoe-geneeskunst wordt Ayurveda genoemd, wat 'de wetenschap van een lang leven' betekent. Ayurveda wordt in India al duizenden jaren uitgeoefend; de eerste leerboeken werden in de Ie en 4e eeuw geschreven. De Ajurvedische geneeskunst die tegenwoordig wordt toegepast, is weinig veranderd sinds die tijd. Ajurvedische artsen worden vaidya's genoemd. Ze geloven dat het menselijk lichaam bestaat uit drie lichaamssappen - gal, wind en slijm. Een juiste balans van de lichaamssappen zorgt voor een goede gezondheid. Als je ziek wordt, komt dat doordat je van de ene lichaamssap meer hebt dan van een andere en dus richt de behandeling zich erop om het evenwicht te herstellen. Je kunt de juiste balans ook bereiken door gezond te eten, voldoende te bewegen en yoga-oefeningen te doen. De zorg voor een gezonde geest is even belangrijk als die voor een gezond lichaam. 

Veel hindoes geven de voorkeur aan Arjurvedische geneesmiddelen boven moderne medicijnen, maar sommige gebruiken beide. De Arjurvedische apother mengt de ingrediënten die worden geadviseerd door de vaidya of stelt zelf een geneesmiddel samen. In de Ajurvedische geneeskunst worden honderden verschillende ingrediënten gebruikt. Onder meer planten, kruiden, specerijen en oliën, die allemaal hun eigen geneeskrachtige werking hebben. Ook edelstenen, metalen en kleuren worden verondersteld een genezende werking te hebben. 

HEILIGE PLANTEN 
Tulsi is een soort kruid. Het is een heilige plant, verbonden met Vishnu, waarvan gezegd wordt dat deze grote geneeskracht bezit. 
Veel hindoes zetten tulsi-struiken neer in huis om geluk te brengen en besteden veel aandacht aan de zorg voor de plant. Andere heilige planten zijn: pipalbomen (vijgenbomen) en ashokabomen. Ashokabladeren worden vaak naast de deur van het huis opgehangen. 

NATUURLIJKE GENEESMIDDELEN 
Hieonder volgen enkele van de geneeskrachtige eigenschappen van de kruiden en specerijen die in de Arjurvedische geneeskunde gebruikt worden:
Kardemom - goed voor hart en longen; verlicht de pijn. 
Kaneel - verwijdert gif uit het lichaam; goed voor de spijsvertering. 
Kruidnagels - olie van kruidnagels verzacht kiespijn en verkoudheden. 
Koriander - goed voor de spijsvertering en huidproblemen. 
Knoflook - goed voor reuma en oorproblemen. 
Gember - goed voor hoofdpijn, keelpijn en verkoudheden. 
Honing - goed voor de ogen en de tanden; helpt wonden genezen. 

GEZONDE GEWOONTEN 
Hieronder staan Ajurvedische tips voor een gezonder, gelukkiger bestaan. 
- Sta voor zonsopgang op.
- Ga regelmatig naar het toilet. 
- Neem elke dag een bad. 
- Ontbijt voor acht uur 's ochtends. 
- Was je handen voor en na het eten. 
- Poets je tanden na elke maaltijd. 
- Ga een kwartiertje wandelen na elke maaltijd. 
- Eet zwijgend en concentreer je op het eten. 
- Eet langzaam. 
- Masseer je tandvlees elke dag met je vingers. 
- Drink veel water. 
- Ga voor tien uur 's avonds slapen.