poojasamaan_website_logo_nw

Holi-Phagwa feest

Holi-Phagwa feest
04 april 2016
Holi-Phagwa feest
 
Holi-Phagwa is een hindoeïstisch feest dat elk jaar rond maart gevierd wordt om de lente en het nieuwe jaar in te luiden en de overwinning van het goede en het kwade te vieren. Het is een vrolijk feest met dans en zang, maar in het Westen is de meest bekende traditie die bij dit feest hoort het strooien van gekleurd verfpoeder, holi poeder.

Het strooien van het gekleurde poeder symboliseert dat iedereen tijdens dit feest gelijk is; of je nu rijk of arm bent, jong of oud, van hoge of lage komaf, iedereen wordt net zo bestrooid met het traditionele poeder. Ook de kleuren op zich hebben een betekenis; zo staat de rode poederverf voor overwinning, en de groene voor vertrouwen in de toekomst en voor hoop.

Tijdens de traditionele holi feesten bestrooit men elkaar niet alleen met verfpoeder, maar ook met parfum, reukwater en gekleurd water. De vloeistoffen en verfpoeders die in het rond gestrooid worden symboliseren hoe de natuur aan het begin van de lente weer in bloei komt.

Ook in Nederland zijn er festivals die gebaseerd zijn op dit traditionele feest. In verband met het koudere klimaat van Nederland, vinden deze festivals vaak niet in maart plaats, maar later in het jaar; vaak rond juli of augustus. Een ander evenement dat gebaseerd is op het Holi-Phagwa festival, is de colorrun, waar ook verscheidene edities van georganiseerd worden in Nederland. Bij een color run lopen alle deelnemers een soort hardloopwedstrijd, vaak 5 km, en worden ze onderweg bestrooid met het gekleurde poederverf.

Traditioneel of niet, wat alle holi feesten en evenementen die gerelateerd zijn aan holi feesten met elkaar gemeen hebben, is dat het een hele gezellige manier is om actief van het leven en je gezelschap te genieten, en bovendien allerlei vrolijke kleuren te krijgen!

SUBH HOLI!!!!
 Reacties
SXFjcrpRMoy - 08 maart 2020
BWSktNvHKPaljw


aGLFlIRw - 08 maart 2020
whbEHJlsIupW


TrfPGgnXiAw - 23 februari 2020
deBqXliwy


NThFJtcZYM - 23 februari 2020
KSWzmacVvlR


sodCvnum - 07 februari 2020
qDZJeShlxuayt


ZXndvOtkyGQs - 07 februari 2020
MeqQjGuak


NMRfPOXxyK - 12 januari 2020
BnfEPcegaHqXTiNZ


KnlQJPZYyHFwc - 12 januari 2020
ysatbgAqLuiYUPN


DAbUKmrpEqYs - 29 december 2019
jiGPZzftSoOR


OpXsqKcMhizS - 29 december 2019
wUJonpgOKH


XDCYwzmMIuWeJ - 17 december 2019
mGXWaClSfTU


MCVWdvhXKGTsEAk - 17 december 2019
GEkSldCeOY


Reactie schrijven op Holi-Phagwa feest PoojaSamaan.nl       +31 (0)641503192       shop(at)Poojasamaan.nl