poojasamaan_website_logo_nw

Diwali Feest

Diwali Feest

Diwali Feest



Diwali
, ook bekend als ‘Deepavali’ is één van de belangrijkste feestdag in Hindoeïsme, maar tegenwoordig wordt het ook uitbundig gevierd in Sikhisme en Jainisme. Naast India wordt Diwali ook gevierd in Nepal en nog andere delen van Amerika en Engeland met geweldige enthousiasme. 

Mythologie van Diwali
Net als andere Indiase feestdagen heeft Diwali ook een speciale traditionele feitjes en betekenissen. Er zijn heel veel verhalen gerelateerd met Diwali. 
Zo geloven mensen uit de Noorden van India dat God Ram terugkwam nadat hij van de Demon Raavan had overwonnen en zijn verbanning van 14 jaar had voldaan. Dit is de overwinning van het goede over de kwade en de waarheid over het vals.

Terwijl in de westerse staten van Indian, zoals Gujarat, wordt er wel gezegd dat de Godin van Rijkdom, Lakshmi op Diwali was geboren. Mensen vereren Maa Lakshmi en bidden voor hun geluk en welvaart. 

Ook in West-Bengal vereren mensen op Diwali, de Godin Kaali. Maa Kaali is de zevende avatar van Godin Durga.

De Vijf dagen van Diwali
Diwali wordt gevierd in 5 fasen.

De eerste dag is ‘Dhanteras’, heel erg gunstig voor marketing en winkelen (shoppen). Mensen kopen graag spullen van metaal, goud of zilver. Het wordt beweerd dat deze dag, Dhanteras, de meest gunstige dag is voor het investeren in Hindoeïstische rituelen.

De tweede dag is Narak Chaturdashi. Veel mensen geloven dat God Krishna een demon genaamd, Narkasur, had vermoord en de wereld had bevrijd van de angst van deze demon.

De derde dag is de meest verwachte dag en dan is het wel echt Diwali. Er wordt gezegd dat Maa Lakshmi alleen naar de schoonste en de helderste huis bezoekt. Daarom maken mensen hun huizen, winkels en hun omgeving schoon zodat Maa Lakshmi alle huizen zegent.
Mensen dragen nieuwe kleren, wisselen cadeautjes en snoepgoed uit met familie, vrienden en buren. Iedereen nodigt elkaar uit en delen de allerleukste momenten met elkaar. 
Ook kinderen zijn erg actief met vuurwerk, en dat is waarom Diwali extra speciaal is. 
De opwindende scenario van vuurwerk is zo fascinerend en alle lichtjes die van vuurwerk branden en alle geluiden dat maakt Diwali zo mooi, gelukkig en energiek.
In de nacht wordt Maa Lakshmi vereerd en steken mensen hun diya’s (of kaarsjes) aan. Ook worden alle huizen en omgevingen verlicht met lampjes of versier lichtjes.

De vierde dag is de ‘Govardhan Pooja’. Op deze dagen kunnen mensen in grote aantal vegetarische maaltijden aanbieden aan de murti’s (beelden) of Parmatma (God). Door middel van deze Pooja toon je dankbaarheid aan.

De vijfde dag is ‘Bhaiya Dooj’. Deze dag is toegewijd aan alle zussen en broers. Deze feestdag wordt vaak vergeleken met Raksha Bandhan. Op Bhaijya Dooj bidden alle zussen voor hun broers een lang en gezond leven die met een Tika ceremonie plaatsvindt. 

De Rangoli en de Jhallars
De Rangoli, is een prachtige design die gemaakt wordt met gekleurde poeder of gekleurde rijst op de grond en in de gangen van uw huis. Meestal komen alle vrouwen bijeen om zo’n Rangoli te maken. Een Rangoli kan in het midden van uw huis, deuren of in de gangen gemaakt worden. Het moet natuurlijk de allermooiste Rangoli worden. 

De Jhallars zijn erg populair in India. Deze worden gebruikt als decoratie voor de muren, de ramen en/of de voordeur. De trend van Jhallars is erg tijdloos en het wordt steeds moderner met de tijd. De Jhallars blijven een favoriet voor Diwali.

In het midden van onze drukke levensstijl brengt Diwali een verfrissing met zich mee. Dit geeft ons een kans om even te pauzeren en dat we kunnen genieten met alles wat we hebben, om te lachen en geluk delen met onze dierbaren. 
Met de evolutie van onze levensstijl, zijn er behoorlijk veel veranderingen gekomen in het vieren van dit prachtige feestdag maar de ijverigheid en de ziel is nog steeds hetzelfde. 

SUBH DIWALI!

reacties op “Diwali Feest

Geen reacties